Blogopmaak

Bio soja zaaien in Nederland 2023

Evert Jan Daling • mei 17, 2023

Bio soja zaaien in Nederland

Afgelopen maandag (15-05-2023) hebben wij voor het tweede jaar onze sojabonen gezaaid: in Nederland, biologische teelt, met uiteraard niet genetisch gemodificeerd zaad.

Geen jaar is hetzelfde

'Geen jaar is hetzelfde'. Als de omstandigheden van dit voorjaar vergeleken worden met het voorjaar 2022, blijkt maar weer eens 'zaaien is raaien'. Vorig jaar droog en hoge temperaturen (hoge bodem temperatuur rond het zaaien); dit voorjaar nat en moeizame ontwikkeling van de bodemtemperatuur. Waar we vorig jaar op 9 en 10 mei konden zaaien, dachten we dit jaar op 4 mei jl. 8 hectare sojabonen te kunnen gaan zaaien. Helaas, door de drukte bij de loonwerker - waarbij alles en iedereen de druk van het late voorjaar ervoer - konden wij die dag uiteindelijk toch niet bediend worden. De weersverwachtingen voor de dagen erna en de 14-daagse termijn waren nog steeds nat, koud en onzeker.


Zaaizaad van vier verschillende rassen (twee gelijk aan vorig jaar en twee nieuwe rassen) lag weliswaar klaar in de schuur, maar de planning om 8 hectare biologische sojabonen te zaaien is losgelaten. Door de nattigheid en de onzekerheid van de weersverwachtingen is - in de week voorafgaand aan het zaaien - het besluit genomen om slechts 3 hectare te zaaien. Hierdoor kon de landverhuurder nadenken over een andere invulling van het vrijgekomen perceel en konden wij van NL Soja door deze keuze het op ons af laten komen, wanneer überhaupt gezaaid zou kunnen worden (ook al zou het eventueel 1 juni worden).


Dat nu afgelopen maandag onder eigenlijk hele mooie omstandigheden is gezaaid en waarbij de weersverwachtingen voor de komende weken nu juist vast weer voorspellen (met hogere temperaturen), is alleen maar gunstig voor de kieming en start ontwikkeling van onze sojabonen.


Daarmee blijkt wederom 'zaaien is raaien' en achteraf gesteld zijn wij niet ontevreden dat op 4 mei jl. niet gezaaid kon worden.

Een mooie proef

Het bleek deze winter nog niet eenvoudig om naar tevredenheid zaaizaad van de gewenste rassen te krijgen. De eerdere keuze van rassen werd doorkruist door matige resultaten met kiemkrachtproeven bij de veredelaar. Uiteindelijk kunnen we ten opzichte van vorig jaar met twee dezelfde rassen verder en gaan we twee rassen van een Belgische veredelaar (Protealis) testen.


Op basis van de ervaringen van 2022 is de zaaidichtheid voor dit jaar naar boven bijgesteld. Binnen het blok is een proef aangelegd met twee verschillende entingen van Rhizobium. We zijn straks zeer benieuwd naar de resultaten, met name naar het effect op ontwikkeling van de stikstofwortelknobbeltjes. 


Gezien de raskeuze, de zaaidichtheid en de Rhizobium proef verwachten we de opbrengst ten opzichte van vorig jaar positief te kunnen beïnvloeden. Maar ook hier geldt, dat uiteindelijk geen groeiseizoen hetzelfde zal zijn. Desalniettemin er valt straks weer veel te zien en te leren.

De markt

Nu we het jaar rond zijn kunnen we achterom kijken hoe het eerste jaar verlopen is. De teelt van 2022, de oogst en de bewaring is allemaal voorspoedig verlopen. Vanaf oktober 2022 is de webshop opengesteld en zijn door verschillende activiteiten (Biobeurs, Biologische Noordermarkt Amsterdam, Vegan Lentemarkt, online campagnes, etc.) consumenten en afnemers benaderd.


Geleidelijk groeit het aantal consumenten, die de biologische sojabonen van NL Soja kopen en waarderen. Steeds meer positieve en spontane reacties krijgen we vanuit Groningen tot Vlissingen en vanuit Maastricht tot Den Helder op ons concept (...biologische sojabonen van Nederlandse akkers voor de Nederlandse consument...) en op de kwaliteit en de smaak van onze sojabonen.


Inmiddels zijn een aantal kleine verwerkers aan de slag gegaan met onze sojabonen (Nattodan, myTofu, Choro Koji Fermentation). Een aantal restaurants gebruiken onze sojabonen in het menu. Zelf zijn we voorbereidingen gestart om - hopelijk richting het najaar 2023 - zelf tempeh op de markt te gaan brengen. Dit vraagt eerst nog ervaring, planning en investeringen. Echter de reacties op de eerste proefbatches waren overweldigend.


Zoals we deze week wederom in het land gezaaid hebben, blijven we het komende jaar zaaien in de markt. Want ons uiteindelijk doel is om iedere Nederlandse consument en gebruiker van peulvruchten kennis te laten maken met de biologische sojabonen van NL Soja.


Naast de teeltverzorging staan we de komende maanden op verschillende markten in Leiden, Zwolle en Ede.


In augustus (precieze datum zullen we nog communiceren) organiseren we een soja belevingsdag in het veld, met verschillende kramen en producten. 


Kortom nog genoeg te doen, we hebben er zin in!


Met vriendelijke groet,

Evert Jan en Bas

Waarom NL Soja BV
door Evert Jan Daling 24 mrt., 2024
Waarom NL Soja BV?
Puur met NL Soja BV
door Evert Jan Daling 27 jan., 2024
Puur met NL Soja BV
Verse tempeh
door Evert Jan Daling 24 nov., 2023
Verse tempeh van de biologische sojabonen van NL Soja BV
Soja pasta
door Evert Jan Daling 24 nov., 2023
Soja pasta van biologische sojabonen van NL Soja BV voor uw dagverse eigen gemaakte sojamelk en als basis voor uw eigen sojaburger.
Wat de pot echt schaft?!
door Evert Jan Daling 05 okt., 2023
Wat de pot echt schaft?! Foto expositie door Liza de Bie in het Watersnoodmuseum. En wat schaft de pot bij NL Soja BV?
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 01 okt., 2023
Oogst 2023 staat voor de deur De komende twee weken zal de oogst 2023 worden binnen gehaald. We zijn benieuwd naar de resultaten en dan met name de eventuele rasverschillen. Ondertussen zijn we nieuwe beursactiviteiten aan het inplannen. Contact met de markt, contact met de consument, daar draait het allemaal om. Bent u benieuwd hoe en wanneer we waren gestart? Lees dan nog weer even onze eerste blog uit januari 2022.
Biologisch sojameel | NL Soja BV
door Evert Jan Daling 14 sep., 2023
Biologisch sojameel van de biologische sojabonen van NL Soja BV.
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 13 sep., 2023
De officiële Soyabella plant-based beverage maker is verkijgbaar bij NL Soja BV.
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 30 aug., 2023
Zelf kinako maken met de biologische sojabonen van NL Soja BV
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 23 jul., 2023
Op 27 augustus 2023 organiseert NL Soja BV een velddag voor consumenten, B2B contacten en belangstellenden.
Meer posts
Share by: