Geroosterde sojabonen
Evert Jan Daling • 20 februari 2023
Geroosterde sojabonen, een recept afgestemd met klanten
Geweldige smaak
Steeds vaker krijgen we mails en foto's van klanten, met wat men zoal aan het maken is van de biologische sojabonen van NL Soja. Op de biologische Noordermarkt in Amsterdam hebben we hele gesprekken hoe de biologische sojabonen van NL Soja gebruikt kunnen worden. Enthousiaste consumenten, die maar al te vaak even langskomen om te vertellen hoe goed de smaak van onze sojabonen is. Dat horen we graag.
Geroosterde sojabonen
Afgelopen week hadden we twee gesprekken met klanten. Volgens beide waren voor hun de geroosterde sojabonen nog niet direct een succes. En dat terwijl veel geroosterde sojabonen toch gebruikt worden in allerlei zakjes met gezonde snacks met noten en gedroogde vruchten. In gesprek met de klanten de bereiding aangepast, zoals eveneens beschreven werd op een van de snackzakjes (met 50% sojabonen), die een klant uit Duitsland had meegenomen.
Aangepast recept geroosterde sojabonen
Ingrediënten : gedroogde sojabonen NL Soja BV (hoeveelheid naar eigen behoefte).
De sojabonen een circa 4 uur wellen. Wellen kan eventueel in zout water (eveneens naar eigen smaak). Sojabonen afgieten en 'afdrogen'. Ondertussen de oven voorverwarmen op 190°C. Temperatuur kan vervolgens naar ± 130°C. De sojabonen 20-45 minuten roosteren (afhankelijk van uw voorkeur voor een bite). Kruiden toevoegen naar eigen smaak en inzicht. U heeft nu heerlijke geroosterde sojabonen voor door de salade, op de tortilla of als snack bij de borrel.
Kinako
Door de geroosterde sojabonen te malen krijg je geroosterd sojameel. In het Japans Kinako (ăăȘă), een populaire smaakmaker in Japan. Zondag 27 Augustus 2023 tijdens de tweede editie van de velddag konden bezoekers de Kinako van de biologische sojabonen van NL Soja BV proeven. Dit leverde veel positieve reacties op de smaak.
De prijs van biologische Kinako varieert op het internet van €20,00 tot wel €86,00 per kilo. U kunt het zelf maken met de biologische sojabonen van NL Soja BV voor €5,25 per kilo (plus kosten in de keuken). Daarmee heeft u verse, biologische Kinako uit Nederland voor minder dan €6,00 per kilo.
Al met al weer een leuk, smakelijk en makkelijk product om zelf te maken in uw keuken.

Ondertussen aan het reclamefront
In januari zijn wij druk geweest met de Biobeurs 2023 in de Brabanthallen in Den Bosch. Veel enthousiaste mensen ontmoet, nieuwe leads en nieuwe ideeën. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een aantal nieuwe verkooppunten (eveneens naar België). Daarnaast lopen een aantal serieuze gesprekken voor de productie van meerdere sojaproducten.

De komende weken zullen we druk bezig zijn om follow-up te geven aan alle nieuwe contacten en leads. Heeft u nog ideeën of kent u nog consumenten, verkooppunten, restaurants of kleine verwerkers, die mogelijk enthousiast zijn voor het gebruiken van biologische sojabonen uit Nederland, dan houden wij ons 'smakelijk' aanbevolen.
Eet smakelijk, met vriendelijke groet,
Evert Jan Daling en Bas Daling

Oogst 2023 staat voor de deur De komende twee weken zal de oogst 2023 worden binnen gehaald. We zijn benieuwd naar de resultaten en dan met name de eventuele rasverschillen. Ondertussen zijn we nieuwe beursactiviteiten aan het inplannen. Contact met de markt, contact met de consument, daar draait het allemaal om. Bent u benieuwd hoe en wanneer we waren gestart? Lees dan nog weer even onze eerste blog uit januari 2022.