Blogopmaak

Deflatie in tijden van inflatie

Evert Jan Daling • nov. 07, 2022

Deflatie in tijden van inflatie

Onrust en onzekerheid

Even kort door de bocht de economische ontwikkeling van de afgelopen decennia samengevat, onze groei en welvaart - onze zogenaamde 'economie' - is een model op basis 'vertrouwen' en op basis van een toename van schulden (zowel privaat als overheden). En wat waar is voor een klein bedrijf (een klein systeem), is ook waar voor een groter systeem; uiteindelijk houdt een schuldensysteem geen stand. Het duurt alleen even wat langer, voordat het doorsijpelt in alle geledingen van een groot systeem.

Ondertussen wordt het nieuws van vandaag gekenmerkt door onrust en onzekerheid. De problematiek in Nederland (en daar buiten) stapelt zich in sneltreinvaart op. Het zwaartepunt van de coronopandemie ligt nog maar amper achter ons, of het uitbreken van de oorlog in Oekraïne overvalt ten eerste Oekraïne zelf, maar vervolgens ook Europa en de rest van de wereld.

Alles lijkt samen te komen in een punt van tijd, waarin beleidsmakers constant door de realiteit worden achterhaald. De inkt is nog niet droog of nieuw beleid lijkt alweer achterhaald door onrust en ontwrichting in de economie, samenleving en internationale verhoudingen.

Dit vertaald zich inmiddels in onrust en onzekerheid in de voedingsindustrie, de energiemarkt, de financiële markt, etc.

De prijzen voor de primaire levensbehoeften rijzen de pan uit. Discussies over voedselzekerheid en energiearmoede lagen ver achter ons; weinigen hadden verwacht dat anno 2022 dit een thema in de Nederlandse samenleving zou kunnen zijn. De inflatie - die als een slapende vulkaan - de afgelopen twintig tot dertig jaar ogenschijnlijk onder controle was, verwoest in enkele maanden het besteedbaar inkomen van velen.

En dan hebben we het nog niet gehad over stikstof, woningnood, migratie of andere prangende thema's van dit moment.

Communicerende vaten

Mijns inziens, economische systemen werken slechts als communicerende vaten.

Als de welvaart op één plaats toeneemt, staat het op een andere plaats onder druk. Als de ene sector groeit, heeft dat zomaar een negatief effect op een andere sector of op dezelfde sector in een ander land. Als welvaart in een bepaald tijsgewricht toeneemt, zal in het volgend tijdsgewricht de welvaart willen krimpen. Globalisering van welvaart gaat gepaard met globalisering van problemen.

Uw anonieme winst op financiële markten zal gepaard gaan met een anoniem verlies voor een onbekende, misschien wel uw familielid, uw buurman of uw collega; of nog vervelender uw eigen pensioenfonds.

Onze economie van welvaart op basis van schulden lijkt niet alleen fragiel, maar is ook fragiel bezien over een langere tijdshorizon. Echter door de omvang en de complexiteit wandelen we nog steeds verder. Ondertussen zijn er steeds meer mensen, die struikelen en achterblijven.

'Verweg'-gezichten worden geformuleerd voor het creëren van een vernieuwd vertrouwen in een betere toekomst. Echter, velen worden geconfronteerd met de zorg en de problemen, die vandaag en morgen met zich meebrengen. Een betere toekomst lijkt dan nog verder weg, want een betere toekomst wordt vaak 'verkocht tegen meerkosten voor vandaag'; communicerende vaten.

Biologische sojabonen kopen bij NL Soja. Onze korting is uw deflatie.

De oogst van non-GMO biologische sojabonen van NL Soja in Nederland

Omzien in de eigen omgeving

Wat op macro (economisch) niveau niet altijd even rooskleurig is, wil niet zeggen dat een ieder op micro (economisch) niveau geen veranderingen tot stand zou kunnen brengen. Onrust en onzekerheid kunt u tot op zekere hoogte gedeeltelijk buiten uw deur houden door te anticiperen en / of te accepteren. Tegen adviesklanten zeg ik vaak 'vergelijk niet met wat op dit moment buiten uw bereik ligt; kijk naar uzelf, kijk wat u zelf kunt veranderen in uw eigen leven, in uw eigen bedrijf, op uw eigen erf'. En noodzakelijke veranderingen of noodzakelijke ondersteuning kunt u geven in uw directe omgeving, aan de mensen, die u op uw weg tegenkomt en die uw hulp kunnen gebruiken.

Ondertussen is de verkoop bij NL Soja van start gegaan

Ondanks de onrust en de onzekerheid om ons heen, zijn de verkoop activiteiten de afgelopen weken gestart. De eerste bestellingen worden / zijn geplaatst en verwerkt. Een aantal (land-)winkels is begonnen met de verkoop van de biologische sojabonen van NL Soja. Zelf zullen we vanaf heden wekelijks te vinden zijn op de Biologische Noordermarkt in Amsterdam. We hebben leuke reacties, foto's en zelfs filmpjes van consumenten mogen ontvangen, die zelf tofu en sojamelk aan het maken zijn.

Experimenteren in de keuken

Ondanks twee linkerhanden heb ik (Evert Jan) de afgelopen weken geëxperimenteerd met onze eigen sojabonen in de keuken; zelf tofu maken met azijn en met magnesium-chloride, eigen verse sojamelk gemaakt, een humus van sojabonen gemaakt, sojabonen geroosterd, etc.

Door alle experimenten tevens de makkelijke toepassingsvariant 'ontdekt', namelijk gekookte sojabonen (net als andere peulvruchten) verwerken in groentesauzen, salades, pasta-sauzen, curries, tortilla's, door de nasi of door de bami.

Sojabonen zijn weliswaar een goede vleesvervanger, je moet alleen wel gaan begrijpen, hoe je ze creatief in de eigen keuken kunt gebruiken. Namelijk gewoon als een plantaardig product; als peulvrucht; eiwitrijk, rijk aan essentiële aminozuren; een product, dat gezond en voedzaam is, maar wat helemaal niet op vlees hoeft te lijken of naar vlees hoeft te smaken.

Soja is en een gezonde vervanger van - maar ook een gezonde aanvulling op - minder vlees.

Onze sojabonen zijn in Nederland door ons geteeld, 'echt waar'

De eerste dag op de Biologische Noordermarkt in Amsterdam - in gesprek met bezoekers en klanten - hebben wij alweer mogen leren, wat er verbeterd kan (of zelfs moet) worden.

Zelf zijn wij dit jaar vertrouwd geraakt met ons concept van Nederlandse biologische sojabonen. We dachten, dat we dat al aardig in onze naam, beeldmerk / logo, verpakking en website naar voren hadden gebracht. De praktijk bleek anders. Het taboe op soja bij consumenten werd geproefd aan de kraam. Door een breedgedragen vooroordeel in relatie tot de productie en herkomst van sojabonen in het algemeen, moesten wij in de eerste woorden van ons gesprek met bezoekers toch echt benadrukken, dat onze sojabonen in Nederland worden geteeld.

De reactie '...oh soja, nou dat hoef ik niet....' veranderde onder onze ogen in enthousiasme, op het moment dat bezoekers begrepen, dat ons product echt uit Nederland komt. Het enthousiasme werd meerendeels gevolgd door een aankoop.

Tot 30% deflatie bij NL Soja

Terug naar de onrust, terug naar de onzekerheid. Terug naar wat wij kunnen betekenen voor onze naasten en onze directe omgeving. Terug naar onze 'ontdekking' in de keuken voor een zeer brede toepasbaarheid van sojabonen. Terug naar de markt in Amsterdam. Terug naar gesprekken met klanten. Terug naar onze visie met NL Soja.

Onze visie is dat op termijn onze biologische sojabonen door veel consumenten in Nederland genuttigd gaan worden, ongeacht of u nu een vegetarische consument bent of een consument bent, die de vleesconsumptie (wat) wil minderen. Dit heeft tijd en aandacht nodig. Temeer daar een verlies aan besteedbaar inkomen logischerwijs van invloed is op het koopgedrag van consumenten.

Ook wij moeten anticiperen. Om toch een brede introductie onder Nederlandse consumenten in een tijd van inflatie en onzekerheid mogelijk te maken, zijn onze prijzen voor de oogst-2022 in de webshop structureel met gemiddeld 24% verlaagd. Door introductie van de kilozak voor de webshop is de deflatie zelfs 30% (prijs Mei 2023, NL Soja BV).

Win-win relatie

Onze korting is uw deflatie.

Door de aanpassing in prijs is onze verwachting, dat meer consumenten bereid zullen zijn om in de eigen keuken de sojaboon een (nieuwe) kans te geven. Een kans zonder vooroordeel over de herkomst en teeltwijze. Want de sojabonen van NL Soja zijn lokaal, in Nederland, geproduceerd, zijn niet genetisch gemanipuleerd en worden biologisch geteelt.

De aanpassing in prijs in de webshop is tegelijkertijd onze handreiking aan consumenten, om gezond en betaalbaar te kunnen blijven eten, in een tijd, die wordt gekenmerkt door zoveel onrust en onzekerheid.

Eet smakelijk, met vriendelijke groet,

Evert Jan Daling en Bas Daling

Waarom NL Soja BV
door Evert Jan Daling 24 mrt., 2024
Waarom NL Soja BV?
Puur met NL Soja BV
door Evert Jan Daling 27 jan., 2024
Puur met NL Soja BV
Verse tempeh
door Evert Jan Daling 24 nov., 2023
Verse tempeh van de biologische sojabonen van NL Soja BV
Soja pasta
door Evert Jan Daling 24 nov., 2023
Soja pasta van biologische sojabonen van NL Soja BV voor uw dagverse eigen gemaakte sojamelk en als basis voor uw eigen sojaburger.
Wat de pot echt schaft?!
door Evert Jan Daling 05 okt., 2023
Wat de pot echt schaft?! Foto expositie door Liza de Bie in het Watersnoodmuseum. En wat schaft de pot bij NL Soja BV?
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 01 okt., 2023
Oogst 2023 staat voor de deur De komende twee weken zal de oogst 2023 worden binnen gehaald. We zijn benieuwd naar de resultaten en dan met name de eventuele rasverschillen. Ondertussen zijn we nieuwe beursactiviteiten aan het inplannen. Contact met de markt, contact met de consument, daar draait het allemaal om. Bent u benieuwd hoe en wanneer we waren gestart? Lees dan nog weer even onze eerste blog uit januari 2022.
Biologisch sojameel | NL Soja BV
door Evert Jan Daling 14 sep., 2023
Biologisch sojameel van de biologische sojabonen van NL Soja BV.
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 13 sep., 2023
De officiële Soyabella plant-based beverage maker is verkijgbaar bij NL Soja BV.
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 30 aug., 2023
Zelf kinako maken met de biologische sojabonen van NL Soja BV
NL Soja BV
door Evert Jan Daling 23 jul., 2023
Op 27 augustus 2023 organiseert NL Soja BV een velddag voor consumenten, B2B contacten en belangstellenden.
Meer posts
Share by: