Evert Jan Daling en Bas Daling
Zelf geen boerenzoon, maar vader en moeder beide afkomstig uit een boerenfamilie. Van jongs af aan gewerkt op een breed scala aan landbouwbedrijven in Noordoostpolder (melkvee, akkerbouw, bloembollen). Inmiddels al meer dan veertig jaar actief in de Nederlandse land- en tuinbouw.
Afgestudeerd in Wageningen (WUR). Tijdens de studie in Wageningen uitstapjes gemaakt naar Cornell University, NY USA (in kader van studie veefokkerij) en Warschau, Polen (in kader van studie bedrijfskunde en in opdracht van Rabo International Advisory Services). Daarnaast tijdens de studiejaren veelvuldig gereisd, om te bezien hoe mensen leven en werken in andere landen.
Werkzaam geweest bij Rabo International Advisory Services, pootgoedhandelshuis Hettema en Koepon. Veelvuldig gereisd naar en werkzaam geweest in Oost Europa en Turkije. Uiteindelijk eind jaren ’90 zelfstandig actief betrokken geraakt bij sojateelt in Oost Europa (o.a. Tsjechië, Slowakije). Aansluitend tien jaar actief geboerd in een bloembollenbedrijf in de Noordoostpolder.
Nu inmiddels ruim twaalf jaar zelfstandig adviseur (EJD Advies en Ondersteuning) voor land- en tuinbouwbedrijven, middenstandsbedrijven en particulieren (veelal organisatie- en financieel advies met de focus op de ondernemer / persoon, vanuit een menselijk perspectief).
Ruim 25 jaar getrouwd met de liefde van de lagere school, die inmiddels haar eigen vintagewinkel runt onder de naam neiZ (Emmeloord). Vader van vijf kinderen, die ieder hun eigen weg weten te volgen: een zoon in de gehandicaptenzorg; een zoon studerende Social Work Windesheim te Zwolle; een dochter werkzaam als schooljuf; een dochter studerende International Development studies aan de WUR en….tot slot, daarmee de sprong makende naar de jongste zoon.
Boerenzoon en van jongs af aan ook aan het werk op een breed scala aan landbouwbedrijven in Noordoostpolder (melkvee, akkerbouw, bloembollen). Sinds 2020 teler van zijn eigen tulpenbollen.
In het laatste jaar van de opleiding AERES-MBO, studierichting Plant & Business. Stage gelopen in Polen op een grootschalig biologisch akkerbouwbedrijf.
Naast een mogelijke vervolgopleiding, bovenal ambitieus en gemotiveerd om zelfstandig een bedrijf op te zetten in de Nederlandse agrarische sector.

Samen bouwen wij aan NL-soja.nl
Samen nooit te oud om te leren, samen nooit te oud of te jong om iets (op)nieuw(s) te beginnen. Door het contact met een veredelingsbedrijf voor non-GMO sojaboonrassen, is door ons samen het eerdere idee uit eind jaren ’90 wederom opgepakt: het telen van sojabonen op Nederlandse akkers voor Nederlandse consumenten.
Samen zullen wij de komende jaren werken aan de ontwikkeling van NL-soja.nl, zodat wij u - als tevreden consument en klant - betrouwbaar kunnen bedienen van verantwoord duurzaam geteelde sojabonen voor uw lekkere en gezonde plantaardige gerechten.
Samen voor en samen met u!
Trots op onze Nederlandse sojabonen
Gezond
Plantaardig, non-GMO sojabonen, BIO of met minimaal gebruik van middelen.
Duurzaam
Passend bij een moderne landbouw in Nederland, nu en in de toekomst. Vlinderbloemige (dus gebruik van kunstmest-stikstof is niet nodig). Niet ten koste van de bestaande biodiversiteit. Minimale transport bewegingen.
Maatschappelijk verantwoord
Geen bomenkap, geen landroof, met oog voor ondernemers, medewerkers en consumenten.
Lekker
Speciaal geselecteerde rassen voor de humane consumptie.
Sojabonen uit Nederland voor de lekkerste zelfgemaakte soja gerechten.
Wij leveren gedroogde biologische sojabonen uit eigen teelt
Lokaal
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Transparant
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Gezond
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Ambachtelijk
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Maatschappelijk verantwoord
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
Duurzaam
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Eerlijk
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
B2B samenwerking
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.