Bas Daling en Evert Jan Daling zijn begonnen met NL Soja BV
Evert Jan Daling • 1 oktober 2023
Oogst 2023 staat voor de deur
De komende twee weken zal de oogst 2023 worden binnen gehaald. We zijn benieuwd naar de resultaten en dan met name de eventuele rasverschillen. Ondertussen zijn we nieuwe beursactiviteiten aan het inplannen. Contact met de markt, contact met de consument, daar draait het allemaal om.
Bent u benieuwd hoe en wanneer we waren gestart? Lees dan nog weer even onze eerste blog uit januari 2022.
Mijn zoon en ik
In de afgelopen maanden hebben wij (Evert Jan Daling en Bas Daling) in stilte gewerkt aan ons gezamenlijk project. Een project, dat sinds eind jaren '90 in mijn gedachten speelt, vanaf het moment dat ik actief sojateler in Oost-Europa was. Nu ruim twintig jaar later, zal ik samen met Bas een nieuwe onderneming opzetten onder de naam NL Soja BV. Samen gaan wij in 2022 beginnen met de teelt van sojabonen in Nederland, te beginnen in Flevoland.
Onze keukentafel
Vanaf zomer 2021 zijn de eerste stappen gezet: de eerste sojaboon-rassen zijn geselecteerd; de eerste contacten met agrarische collega's zijn gelegd voor deelbouw of de pacht van percelen grond; de besloten vennootschap NL Soja BV is vandaag (17 januari 2022) opgericht; een website/webshop is in de maak, enz, enz. Het leuke van dit project is, dat je samen met je zoon allemaal nieuwe stappen zet, om uit het niets iets te maken. Dat het soms spannend is (of dat het soms spannend zal worden) hoort daarbij. Het is voor ons beiden een leuke leerschool aan onze keukentafel.
Nederlandse sojabonen
In de afgelopen jaren zijn er meerdere initiatieven gestart, om de sojateelt in Nederland te ontwikkelen. Niet veel nieuws onder de zon dus. Mijn eigen betrokkenheid en ervaring met de sojateelt eind jaren '90 met mijn bedrijf Soja-Eurasia BV heeft de kiem gelegd, om ooit nog eens zelf sojabonen te gaan telen in Nederland. Door de contacten met veredelaars op het gebied van non-GMO sojabonen is het anno 2022 eindelijk toch zo ver. In 2022 beginnen wij met alleen biologische teelt op circa 10 hectare met vier verschillende rassen. De rassen zijn speciaal geselecteerd voor de humane consumptie.
