Tempeh recepten met
NL-soja.nl
Met dank aan
Bert Grolleman (voorheen de Zwamboon te Apeldoorn)
publiceert NL Soja BV op deze webpagina een groot aantal tempeh recepten.
Actie 4+1 gratis
NL Soja BV levert biologische tempeh van de eigen Nederlandse biologische sojabonen.
En om gezond, duurzaam en lekker eten betaalbaar te houden loopt onze tempeh actie in de webshop 4+1 gratis (zolang de actie loopt).
Daarmee heeft u als consument een prachtig, smaakvol biologisch Nederlands product voor iets meer dan €15,00 per kilo.
En bestelt u samen met familie, vrienden, buren of collega's, dan kunt u zelfs profiteren van gratis verzenden vanaf 5 kilo; u bestelt 13 stuks tempeh van 400 gram en ontvangt er 16; uw kiloprijs €12,09!
En dat voor '....de lekkerste tempeh ooit....' aldus de consumenten, die de tempeh van NL Soja BV hebben geproefd.
NL Soja BV levert ook tempeh aan resaurants, catering en overig B2B.

Lijst van tempeh recepten
Nadat de tempeh recepten op de socials van NL Soja BV zijn gedeeld, worden ze in de lijst opgenomen.
Heeft u ook een heerlijk tempeh recept dat u wilt delen, laat het ons weten.
Geplaatste tempeh recepten (tm 18-02-2024):
Koken met tempeh en soja past op alle manieren prima in uw eigen schijf van vijf.
Gemarineerde tempeh
Als je eenmaal een lekkere marinade hebt gevonden, dan is tempeh je grootste vriend. Wat denkt u van de volgende gemarineerde tempeh:
• Een blok tempeh van 250-300 gram
• 2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
• 3 teentjes geperste knoflook
• 1 cm verse gember, fijngesneden
• 3 laurierbladen
• 60 gram rietsuiker
• 40 ml sojasaus
• 3 theelepels sambal (+ optioneel 1/4 Spaanse peper in reepjes)
En zo maak je de marinade:
1. Verwarm de olijfolie in een wokpan en voeg de knoflook, Spaanse peper, gember en laurierbladen toe totdat het lekker gaat ruiken. Dit duurt al met al een kleine vijf minuten.
2. Voeg rietsuiker, sambal en sojasaus toe en breng de marinade aan de kook. Zodra de saus wat ingedikt is, is de marinade klaar voor gebruik.

Italiaanse tempeh
Uw eigen Italiaanse kruidenmix maken?
1 # knoflookpoeder
1 # uienpoeder
1 # gedroogde rozemarijn
1 # gedroogde tijm
1 # vermalen peper

Italiaanse tempeh blokjes
Wat heb je nodig voor 2 kleine porties?
± 200 gram tempeh
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel sojasaus
1 teentje knoflook, geperst
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde oregano
Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten (optioneel, maar dan zal het de marinade beter opnemen.)
2. Mix alle andere ingrediënten in een kom.
3. Snijd de tempeh in blokjes en mix ze door de marinade. Laat ze minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje plantaardige olie in een kookpan of wok en bak de tempehblokjes voor paar minuten.
5. Serveer met rucola, olijven, tomaat, ui etc.

Mexicaanse sofritas
Een gerecht geïnspireerd door de burrito met sofritas van Chipotle (fastfoodketen, New York). Sofritas zijn stukjes tofu in een soort pittige tomatensaus. Dat kan natuurlijk ook met tempeh (en volgens sommigen is dit zeker zo lekker)!
Wat heb je nodig voor 1 grote of 2 kleine porties?
200 gram tempeh
half blik tomatenblokjes
1 eetlepel tacomix (klik op de link voor een recept)
1/2 theelepel chipotlepoeder of gerookt paprikapoeder (optioneel, maar zeker aan te raden)
scheutje plantaardige olie
Wat ga je doen?
1. ‘Rasp’ de tempeh met je vork tot kleine stukjes/crumble.
2. Mix de tempeh met de tomatenblokjes, tacomix en chipotle/gerookt paprikapoeder.
3. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en bak de tempeh 5-6 minuten.
5. Serveer met sojabonen of kidneybonen, guacemole, paprika en koriander.

Pinda tempeh
Een geweldige variatie op pinda gember tofu. Des te dunner je de plakjes tempeh snijdt, des te krokanter ze worden. Een echte aanrader volgens de kenners; tempeh eten op de Aziatische wijze!
Wat heb je nodig voor 2 porties?
200 gram tempeh
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketchup
1/2 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijn
1/2 eetlepel azijn
Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten. (optioneel)
2. Mix de andere ingrediënten in een kom ovenschaal of groot diep bord.
3. Leg de tempehplakken in de marinade en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Draai tussendoor paar keer om.
4. Zet de oven op de grillstand (op 200 graden). Leg de plakjes tempeh op een rooster of bakplaat bedekt met bakpapier en zet voor 8-10 minuten in de oven.
5. Serveer met wat komkommer en sesam als snack of op een broodje met groenten als lekkere sandwich.

Taco's
Vul taco’s met tempeh in plaats van gehakt. Verkruimel daarvoor de tempeh met een vork. Marineer het in tomatenpasta, sojasaus, chilipoeder, komijn, knoflook en limoensap, en bak aan met groenten en smaakmakers naar keuze.
Gelijk even de eigen Taco Mix maken?
Wat heb je nodig?
4 # chilipoeder
2 # uienpoeder
1 # komijnpoeder
1 # (zoet/mild/gerookt) paprikapoeder
1 # knoflookpoeder
1 # gedroogde oregano
1 # gedroogde koriander

Koken met soja van NL-soja.nl; 'als ik het kan, dan kunt u het zeker!'
Wij leveren gedroogde biologische sojabonen uit eigen teelt
Lokaal
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Transparant
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Gezond
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Ambachtelijk
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Maatschappelijk verantwoord
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
Duurzaam
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Eerlijk
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
B2B samenwerking
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.