Zoals u op onze website kunt lezen, zijn wij in voorjaar 2022 gestart met ons project NL-soja.nl.
Door contacten in de soja-veredeling en door de betrokkenheid bij de teelt van sojabonen in Centraal - en Oost-Europa eind jaren '90, is het idee van sojateelt in Nederland voor de humane consumptie altijd blijven sluimeren.
Samen staan wij - vader en zoon - in de startblokken om samen met akkerbouwers, agrarische dienstverleners, maar bovenal samen met u - als consument - de komende jaren een succes te maken van NL-soja.nl.
Inmiddels is de teelt van 2023 van start gegaan, Op 15 mei 2023 is een perceel in Swifterbant (Tarpanweg, maatschap Stehouwer) ingezaaid.
Vier verschillende rassen (twee gelijk vorig jaar en twee nieuwe rassen) zijn gezaaid. De opkomst was goed. Wel is er wat duivenschade in het perceel. Momenteel zijn wij druk met het onkruid (mechanisch en met de hand).
Volgend op de start in 2022 hebben is in 2023 een perceel sojabonen gezaaid aan de Tarpanweg te Swifterbant (Flevoland). Door het natte voorjaar en de onzekerheid over de zaaidatum, is in mei 2023 gekozen om een beperkt areaal in te zaaien.
Op 27 augustus 2023 organiseert NL Soja BV haar tweede velddag. Consumenten, B2B klanten en geïnteresseerden zijn welkom om te kijken, te proeven en te ontmoeten tussen onze biologische sojabonen.
Op deze pagina zullen we de komende maanden foto's plaatsen van onze percelen. Teeltrapporten zijn te volgen op de informatie pagina. Zo kunt u de ontwikkeling van de sojateelt in Nederland volgen. Zo kunt u de teelt van uw toekomstige soja-maaltijd in de gaten houden.
U kunt ons ook volgen in de blog, op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.